Termékenységi tesztek

Férfi termékenységi tesztek

Az otthoni férfi termékenységi tesztek megmutatják, hogy a férfi ondójában mennyi spermium van, illetve azt is jelezhetik, hogy az össz spermiumszámból hány millió sejt mozgó és életképes. Meddőségi problémáknál jó kiinduló pontként szolgálnak, de negatív eredmény esetén további vizsgálatok szükségesek.

Mit mutatnak meg a férfi termékenységi tesztek?

Hazánkban is számos pár szembesül a problémával, hogy valamilyen oknál fogva nem jön létre a fogantatás. A Czeizel Intézet kutatásai alapján a meddőségi vizsgálatokkor 40%-ban a férfiak, és 40%-ban a nők termékenységi problémáira derül fény. A maradék 20% esetén pedig mindkét fél érintett valahogyan.

A nők termékenységi problémáival jó pár éve foglalkoznak a kutatók és szakorvosok, ám a férfiak meddősége csak nem olyan régen került előtérbe. A számok márpedig azt mutatják, hogy az erősebbik nem épp annyira érintett lehet a fogantatás elmaradásában. Ennek oka sokszor a spermiumok nem megfelelő minősége, életrevalósága, gyorsasága vagy koncentrációja.

 

Otthoni termékenységi tesztek

Férfi termékenységi teszt végezhető szakrendelőben is, ám hála a tudomány fejlődésének, megjelentek a majdnem 100%-os otthoni tesztek is, melyek egy része a spermiumok összszámát vizsgálja, míg a még innovatívabbak kimondottan a mozgó spermiumszám meghatározásában segít.

A WHO (Egészségügyi Világszövetség) állásfoglalása alapján egy egészséges férfi ondója milliliterenként legalább 20 millió ondósejtet tartalmaz. A férfi termékenységi tesztek otthoni körülmények között mutatják ki, hogy a férfi spermájának hímivarsejt száma eléri-e a kívánt értéket vagy sem. A kellő szám jelenti a pozitív tesztet. A hímivarsejtek száma viszont még nem egyértelműen mutatja be a problémát, ugyanis a darabszámban benne vannak a nem mozgó vagy nem termékeny sejtek is. Ezért a legújabb tesztek már a PM spermiumokat (mozgó egyedek) mutatják ki, melyek száma 5 millió felett kell, hogy legyen.

A tesztet néhány nap önmegtartóztatás után, nyugodt körülmények között kell elvégezni, és ajánlatos megismételni a tesztelést 10-14 nap elteltével.

Negatív eredmény esetén felkereshetünk szakorvost, aki javaslatokat tesz és további vizsgálatokat írhat elő. Életmódunkkal is kedvezően befolyásolhatjuk az életképes spermiumok termelődését: helyes étrenddel, a káros szokások kerülésével, és a forró fürdők illetve túl szoros alsónadrágok kerülésével.

A negatív férfi termékenységi teszt eredmény nem azonos azzal, hogy a férfi terméketlen, tehát még így is lehet valaki fogamzóképes! Semmiképp ne használjuk arra, hogy az eredménnyel el akarjuk kerülni a védekezést egy nem kívánt terhesség megelőzésére!

Válasszon a salus.hu online kínálatából férfi termékenységi tesztet és tegyen egy lépést a gyermekáldás felé!

Main Menu