Kineziológiai tapasz

Kineziológiai tapasz

A kinesio tape vagyis kineziológiai tapasz egy modern alternatív gyógyászati eszköz, melynek szerkezete az emberi izomszövetéhez hasonló. Hosszanti irányban nyúlékony, széltében viszont stabil. A tapaszok kiválóan alkalmazhatók sportsérüléseknél, mozgásszervi fájdalmaknál, műtétek utáni rehabilitációban. Serkentik a nyirokkeringást, rugalmas tartást biztosítanak, és felgyorsítják a szövetek gyógyulását.

A kinesio tape

A kineziológiai tapaszok szintetikus lycra, pamut és orvosi akril (ragasztó) egyvelegéből készülnek, általában hosszú, feltekert formában kaphatóak, amit tetszés szerini méretre lehet vágni. Léteznek nem elasztikus szalagok is, pl.a cross tape, ami kicsi, rácsos szerkezetű lapocska, és pontszerű fájdalmak esetén alkalmazzák.

A kineziológiai tapaszok légáteresztőek, bőrbarátak, viselésük kényelmes és egyszerű. Lehet bennük fürdeni, illetve a mozgást sem nehezítik, akár sportolhatunk is bennük.

A kinesio tape a bőrre simítva akár egy hétig is fent marad és rögzíti az adott testrészt, miközben serkenti annak öngyógyulási folyamatait. A tapaszokat csak szakértelemmel szabad feltenni, elsősorban gyógytornászok, mozgásterapeuták, masszőrök, vagy tape tanfolyamot végzett emberek helyezik fel.

A kineziológiai tapasz szerkezeténél fogva kissé megemeli a szöveteket, így azokban a vér- és nyirokkeringés intenzívebb lesz, így felgyorsul a gyógyulás, szűnik a fájdalom, és tehermentesedik a sérült rész. Az elasztikus szalag ráadásul kényelmes, erős, de rugalmas rögzítést, stabilitást is ad. Így a sérült testrésszel tudunk mozogni, gyógytornázni, erősíteni.

A színek jelentősége

A kineziológiai tapaszok eltérő színűek, de nem azért, hogy a ruhánkhoz megfelelőt találjunk, hanem mert színterápiás hatásuk is van. Tehát, bár jól néz ki egy-egy színkombináció, lehet akár férfias, vagy nőies, elsősorban azt kell figyelembe venni, hogy mi a problémánk.  A meleg színek (piros, narancs, sárga) energetizáló hatást váltanak ki, míg a hideg színek (kék, zöld) hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal gyulladás csökkentésére jók. A testszínű vagy bézs tapasz semleges, bármire alkalmazható. A színterápia egyrészt vizuálisan hat, a szemünk által, másrészt a tapaszokon áthatoló napfény segítségével.

 

Válasszon kineziológiai tapaszt a salus.hu online kínálatából!

Main Menu