Gyógymatracok, gyógypárnák

Gyógymatracok, gyógypárnák

Napjainkban nagyon sokan szenvednek különböző mozgásszervi ártalmaktól: fájó derék, lemerevedett nyak, sajgó vállak. Az esetek egy részében ezért felelős lehet az ágy is, amelyben alszunk. Ha nem akarunk azonnal ágyat és matracot cserélni, érdemes feltérképezni a gyógymatracokat és gyógyhatású párnákat, melyek ergonómikusan a test igényeihez lettek kifejlesztve.

Mitől gyógy egy matrac?

Nevükkel ellentétben a gyógymatracok és párnák gyógyításra nem alkalmasak, ha szervi problémáink vannak, krónikus elváltozások léptek fel az izmokban, ízületekben vagy csontokban, azokat nem fogják helyrehozni. Ezekben az esetekben a szakorvos vagy egy manuálterapeuta a legjobb megoldás.

Ha azonban a fájdalmaink csak átmenetiek, érezzük, hogy a matracunk túl puha vagy túl kemény, a párnánk túl magas, és esetleg ezek okozzák a nehézkes reggeli ébredést, akkor a gyógyászati céllal fejlesztett kiegészítők segítségünkre lehetnek.

 

Illetve alkalmasak arra is, hogy a helyrehozott elváltozások után ne térjenek vissza a bántalmak, tehát a gyógytorna és kezelések mellett a környezetünk és alvóhelyünk is a mozgásrendszerünk barátjává válhatnak.

 

Gyógymatracok

Ezek a fedőmatracok általában memóriahab maggal ellátottak, illetve az egész vékony matrac ebből áll és van egy mosható huzata, amely sok esetben antiallergén és bio összetevőkből készült.

A memóriahabos fedőmatracok nagyon kényelmesek, kímélik a testünket, felveszik a test körvonalát, épp elég besüppedést tesznek lehetővé, nem izzadunk bele (bár elég sűrűek, ezért arccal lefelé nem ajánlott rajtuk feküdni). A memory foam-ok a NASA fejlesztésének köszönhetők, a valóságban a hideghab matracok innovatív változatai. Az azonnali visszarugózó képesség lelassításával és hőre lágyuló adalék segítségével egyedülállóan pontos formakövetést kapunk ezektől az anyagoktól.

 

A gyógymatracok közé sorolhatjuk a masszázs illetve akupresszúrás matracokat is, melyek azonban nem alvásra szolgálnak, hanem gyógytorna végzésére, vagy az akupunktúrás pontok ingerlésére, és ez által hatnak kedvezően az egészségünkre.

 

Gyógypárnák

A párnák is általában hasonló elven működnek, mint a matracok, vagyis emlékező hab adja az anyagok nagy részét. Különböző kialakításúak lehetnek a célnak megfelelően. Vannak antiallergén memóriahabos párnák, melyek a nyugodt és pihentető alvást szolgálják. De léteznek párnák, melyeket a nyak megtartására vagy épp a fájó térd megtámasztására használhatunk.

Illetve léteznek ékpárnák és derékpárnák, melyek szintén szolgálhatják a gyógytornát, de az alvást is, ha az ágyékunk a problémás és fájó területünk.

 

Az úgynevezett dinair párnák vagy dinamikus ülőpárnák kiválóak munkavégzéshez, torna gyakorlatokhoz. Ezek ugyanis olyan felületet adnak, amire nem tudunk rákényelmesedni, így testünk állandó kontroll alatt tartja a törzs izmait, azok folyamatosan dolgoznak és egyensúlyoznak. Kénytelen vagyunk tehát helyes testtartásban ülni rajtuk.

 

Válasszon a salus.hu online kínálatából gyógymatracot vagy terápiás párnát, a kiválasztásban pedig szívesen állunk rendelkezésére!

Main Menu