Latex kesztyű

Latex kesztyű

Az eldobható latex kesztyűkkel az élet számos területén találkozhatunk, kezdve az egészségüggyel, a tetoválószalonokon és élelmiszer üzleteken át, az idősgondozásig. A latex kesztyűk puhák és kényelmesek, emellett nagyfokú védelmet biztosítanak, így orvosi kesztyűnek is kiválóak. A latex kesztyűk óvnak  a bőrön lévő mikroorganizmusok terjedésétől, de a vérben lévő kórokozóktól is, illetve a vegyi anyagoktól szintén. Púderes és púdermentes változatban kaphatóak.

A latex kesztyűk térhódítása

A latex az ázsiai kaucsukfából készülő gumi, amit különböző vegyi anyagokkal (pl.klór) tovább lágyítanak. Védőkesztyűket az 1800-as évektől kezdődően használnak az egészségügyben, de akkoriban még nem volt széles körben elterjedt. William Stewart Halstednek, a Johns Hopkins kórház sebészének és feleségének (aki nővérként dolgozott) köszönhető, hogy a latex kesztyűk elterjedtek, és az is nekik köszönhető, hogy ezáltal rengeteg kórokozót megfékeztek, így a kórházi halálozások száma jelentősen lecsökkent. Akkoriban a műtéteket még nem ilyen sterilen, és kesztyű viselése nélkül végezték, a betegek csaknem fele pedig meghalt, de nem az eredeti betegségben, hanem a fertőzésben.

A latex kesztyűk széleskörű felhasználása

A latex kesztyűk finom anyaga lehetővé teszi a jó tapintást, a könnyű fogást, az ujjak mozgását. Nem véletlen, hogy számos területen használják ezeket a védőkesztyűket. Érdemes tudni róluk, hogy ellenállóak a savakkal, lúgokkal és a formaldehiddel szemben is, illetve egy sor vegyi anyaggal szemben, ezen felül szakítószilárdságú is jó, nehezebben lyukadnak ki pl.mint a szintén népszerű vinil kesztyűk . Egyetlen hátrányuk, hogy arra érzékenyeknél allergiát válthatnak ki.

  • Az első számú orvosi kesztyűk, vizsgálatokkor, műtétekkor elengedhetetlenek.
  • Ott vannak a fogászati ellátásban, ami a biológiai adatok fényében igencsak szükségszerű: az emberi szájüregben 700 féle különböző baktérium él, össz számuk pedig 20-100 milliárd közé tehető!
  • Használatosak az állatgyógyászatban, ahol a kis kedvencek ugyanolyan fertőzésekkel állatnak szemben, mint az ember, és természetesen így az állatorvos is védelmet élvez az állatról emberre terjedő kórokozókkal szemben.
  • A tetoválószalonokban órákig folyhat a munka, és közben folyik a vér is, meg a tinta. A tetoválóművész akár komoly veszélynek is ki lehetne téve, így azonban biztonságban van ő is, és az alany is. Arról nem is beszélve, hogy a latex anyag nem korlátozza a művészi kézügyességet sem.
  • Az élelmiszeriparban és vendéglátásban dolgozók számára is előnyös a latex kesztyű viselete. Egyrészt a kórokozók miatt, másrészt a higiéniai szabályok betartásához állandóan kezet kell mosniuk, kemikáliákkal érintkeznek, ami a saját bőrükre elég ártalmas hosszú távon.
  • A latex kesztyűk ott vannak az iparban is, például a gépgyártásban. Akik autókkal, alkatrészekkel dolgoznak, azok számos vegyi anyaggal érintkeznek munkájuk során. A kesztyű megvédi őket ezektől is.

Válasszon latex kesztyűt a salus.hu online kínálatából!

Main Menu