Gumikesztyű, de melyik? Segítünk eligazodni az orvosi kesztyűk világában!

Az élet számos területén találkozhatunk védőkesztyűkkel, melyek megjelenésükben általában gumikesztyűk. Ilyen felszerelést viselnek az orvosok és egészségügyi dolgozók, de kesztyűben végzi a munkáját a hentes is, kell kesztyű a hajfestéshez, a mosogatáshoz, vagy épp a kerti munkákhoz. Bár látszólag a kesztyűk nagyon hasonlóak, lényeges különbségek vannak közöttük, mind anyagukban, mind a gyártási eljárásukban. Nem minden védőkesztyű használható orvosi kesztyűnek, egy építőipari munkásnak pedig szintén másfajta védelemre van szüksége.

Cikkünkben részletesen megvizsgáljuk a védőkesztyű fajtákat, ismertetjük, melyik, milyen esetben alkalmazható, mik a lényeges különbségek közöttük, és pontosan meghatározzuk, mi minősül orvosi kesztyűnek. A cikk elolvasása után garantáltan tudni fogja, milyen kesztyűt kell választania, de ha mégsem, forduljon hozzánk bizalommal!

Honnan erednek az orvosi kesztyűk?

Ma már teljesen természetesnek vesszük, hogy akár a fogorvosnál vagyunk, akár a sebészeten, vérvételen, vagy a bőrgyógyász ellenőrzi az anyajegyeinket, mindenkin van fehér vagy lila gumikesztyű. Persze, nem a szín a lényeg, hanem, hogy ezek a felszerelések nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy megakadályozzák az emberek között a kórokozók terjedését.

Az orvosi kesztyűk története az 1700-as évek végére nyúlik vissza, amikor juhok vékonybeléből készült védőfelszerelést használtak a szülészeteken. Aztán 1834-ben már gumiból készült változatok jelentek meg, melyek az amerikai Richards Cook nevéhez fűződnek, aki így akadályozta meg a szüléseknél, hogy szepszist kapjanak a kismamák. Vele egyidőben Angliában is megjelentek az indiai eredetű gumikesztyűk, melyeket Thomas Watson ismertetett meg az orvostudománnyal. Ezeknek az úttörőknek hála számos fertőzés és veszély megfékezésre került. A kesztyűk azóta nagy utat jártak be, sokféle változatuk ismert, a latex kesztyűk például 50 éve indultak hódító útjukra.

Nem minden védőkesztyű orvosi kesztyű

Orvosi kesztyűnek csak azokat nevezhetjük, amelyek rendelkeznek EN szabványokkal, ami azt jelenti, hogy megfelelnek a lyukmentességi követelményeknek, és átestek a szükséges bevizsgáláson, fizikai tulajdonságaik megfelelnek a követelményeknek, valamint biológiai és eltarthatósági szabványok alapján is bevizsgálták. A be nem vizsgált és minősített kesztyűk nem tekinthetők orvosi kesztyűnek, használatuk akár veszélyeket is rejthet, és hamis biztonságérzetet nyújt viselőjének!

Az orvosi kesztyűket egészségügyi területen alkalmazzák, és biztonságosan lehetővé teszik az egészségügyi dolgozók és páciensek érintkezését, vagyis nem tudnak egymásnak keresztszennyeződést átadni. Az orvosi kesztyűknek meg kell felelniük az orvostechnikai eszközökről szóló irányelvnek (MDD 93/42 / EEC).

Ezzel szemben a védőkesztyűk az adott személyt védik meg szennyeződéstől, vegyi anyagtól, kemikáliától. Gyakran a kézfejnél nagyobb területet lefednek, így védik a csuklót és az alkart is. Természetesen a védőkesztyűknek is meg kell felelniük egy sor követelménynek és szabványnak ahhoz, hogy ellássák a szükséges védelmet a mikroorganizmusokkal, vegyszerekkel szemben.
A védőkesztyűk lehetnek egyszer használatos, eldobható kesztyűk, mint például az élelmiszerek megfogását elősegítő változatok. Ezekre jellemző, hogy alacsonyabb kockázatú munkához ajánlottak csak.
A háztartási kesztyűk ellenben újrahasználhatóak, és lehetővé teszik a vegyi anyagokkal való érintkezést, tehát közepes vagy magas kockázatú munkavégzést is lehetővé tesznek.
A védőkesztyűk speciális változatai nem gumiszerű anyagokból készülnek, hanem pamutból, poliamidból, poliészterből, vagy anyagkombinációkból, és ezeket összefoglalóan már munkakesztyűknek nevezzük. Feladatuk a viselőjük megvédése a vágástól, szúrástól, égéstől, mechanikai sérülésektől.

Orvosi kesztyűk

Milyen anyagokból készülnek a védőkesztyűk, és melyik, mire jó?

A hétköznapi értelemben vett és ismert gumikesztyűk alapvetően háromféle anyagból készülnek: latex, nitril és vinil. Ezen belül megkülönböztetnek “classic” és “excellent” kivitelt, előbbi általános használatra, utóbbi speciális célokra, fokozott védelemhez ajánlott. A munkakesztyűk poliamidból, poliészterből, pamutból, mártott és kötött anyagokból készülnek.

Nitril kesztyűk

A nitril védőkesztyűk alapanyaga a nitril-butadién-kaucsuk, nevezik szintetikus guminak is. Előnyös tulajdonságai, hogy a legszélesebb körben felhasználható, és nem vált ki allergiás reakciót a latex érzékenyeknél sem.
Ez az anyag erősebb és vastagabb, mint a többi, excellent kivitelben kiválóan alkalmas orvosi kesztyűnek, hiszen használható betegápolásra, legyen szó testnedvekkel (vérrel) való érintkezésről, kemoterápiáról vagy hormonkezeléseknél hormonkrémekkel való érintkezésnél.
Classic változatai remek választások takarításhoz, élelmiszerek kezeléséhez, járványos időszakban tömegközlekedéshez.
A nitril kesztyűk a klasszikus vizsgálókesztyűk, melyekkel az egészségügyben találkozunk.

Latex kesztyűk

A kényelmes és lágy latex anyag a kaucsukfa nedvéből készül, mely Délkelet-Ázsiában honos. A rendkívül finom gumi kiválóan illeszkedik, ezért nagyon elterjedt és kedvelt alapanyaga a kesztyűknek. Bár előfordulhat vele szemben allergia, a latex kesztyűket többszörösen klórozzák, így lágyabbá válnak és kevésbé allergizálnak az arra érzékenyeknél.
A latex kesztyűket is széles körben felhasználják az egészségügyben, így betegápolásra, vizsgálókesztyűnek (testnedvektől is megóv), de citosztatikumokkal szemben (kemoterápia) már nem ad megfelelő védelmet, és hormonkezelésekre sem alkalmas.
Egészségügyi felhasználáson túl kiváló háztartási célokra és élelmiszerek körüli munkálatokhoz is.

Vinil kesztyűk

Ezeknek az alapanyaga a PVC, amihez további anyagokat adnak, hogy lágyabb legyen. Bár rugalmas és lágy viselet, illetve az áruk is kedvező, a vinil kesztyűk nem nyújtanak túl magas védelmet, és orvosi kesztyűnek kevésbé tekinthetők. Egészségügyben használhatóak betegápolásra, vizsgálatokra, és alkalmasak élelmiszer kezelésre is, illetve nagy hasznukat a takarítás során, vagy pl.hajfestésnél vehetjük. Vinil kesztyűvel találkozunk a benzinkutakon is, ha nem szeretnénk magunkat összekoszolni a tankolással.

Munkavédelmi kesztyűk

A munkavédelmi kesztyű típusok is sokfélék, készülhetnek a fenti anyagokból, de pamutból, poliészterből is, sőt vannak marhabőrből készültek is, kartonos kesztyűk, rakodó kesztyűk, bélelt és vágásbiztos kivitelezésűek.
A munka kesztyűknek is meg kell felelniük szabványoknak, melyek kiterjednek a vegyszer és mikroorganizmus védelemre, de nagyobb terület esik a mechanikai kritériumokra (ütésállóság, szakítás-,vágás-,szúrásvédelem, hőellenállás, vízállóság).

A salus.hu kínálatában minden igényt kielégítő, széles védőkesztyű választékkal találkozhat. Orvosi kesztyűink egytől-egyig a szigorú szabványoknak megfelelőek. A kesztyűkön feltűntetésre kerül a méret, az anyag, a felület (sima, ujjbegyeknél barázdált, teljesen texturált), a latexfehérje tartalom, a súrlódási és tapadási jellemzők, illetve a védelmi fok is (alacsony kockázatú vegyi anyagok, mechanikus védelem, vegyszer védelem, mikroorganizmus védelem).

Mi az a kesztyű allergia?

A kesztyűkkel szemben az arra érzékenyeknél kétfajta allergia fordulhat elő.
Az egyik a klasszikus latex intolerancia, ami csupán az emberek 1%-át érinti. Tünetei a tüsszögés, orrfolyás, viszketés, könnyezés, diszkomfort érzés. Nagyfokú allergia esetén akár légszomj is jelentkezhet, de aki ilyesmivel küzd az az élet számos területén veszélynek van kitéve, hiszen a latex ott van a gumi termékekben (labdák, játékok, matracok), ruházati termékekben, lufikban, ragasztószalagban, óvszerben stb.

A púderes kesztyűt használók a levegőben lévő latexfehérjék hatásának vannak kitéve, mivel az apró részecskék a púderhez kötődnek, így azok belélegzésre kerülnek. Aki érzékeny a latexfehérjékre, annak javasolt púdermentes latex vagy nitril kesztyűt használnia.

Másik allergia típus az ún.kontakt allergia, ami a vegyi anyagokra adott túlérzékenységi reakció. A kesztyűk gyártásuk során többféle kemikáliával kerülnek kapcsolatba, például, hogy puhább legyen a végeredmény. Bár a termékeket sokszorosan öblítik, előfordulhat, hogy bizonyos pontokon marad a vegyszerből, és ez bőrkiütést okoz.

Összegzésül…

Az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések komoly betegség-terhet és jelentős gazdasági kockázatot jelentenek világszerte mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók számára. A jó kézhigiéné, a kezek tisztításának jókor, jól végzett feladata életeket menthet, csakúgy mint az orvosi kesztyűk használata!

Ha bármilyen információra van szüksége, kérdése merült fel, keresse a salus.hu munkatársait bizalommal!

Main Menu