Milyen problémák esetén segítenek a kompressziós termékek?

A kompressziós termékek neve arra utal, hogy nyomást, vagyis kompressziót fejtenek ki, általában a végtagon. Ezek a zoknik, harisnyák, combfixek akkor javasoltak, ha valakinek vénás problémái, visszerei vannak, dagad a lába, netán volt már trombózisa. Az egykor gumiharisnya néven elhíresült kompressziós harisnyák manapság már sokféle változatban és céllal kaphatóak, ezért a választás nem mindig egyszerű.

Cikkünkben részletesen bemutatjuk a kompressziós zoknikat és harisnyákat, segítünk, hogy mi alapján lehet kiválasztani a megfelelőt, és kitérünk azokra a betegségekre, bántalmakra is, melyek esetén indokolt lehet ezeknek a gyógyászati segédeszközöknek a viselése.

Mire valók a kompressziós termékek?

A kompresszió vagyis szorítóerő olyan esetekben jön jól, amikor az erek állapota nem megfelelő. Különösen igaz ez a vénákra, vagyis visszerekre, melyekben úgynevezett billentyűk akadályozzák meg a vér visszafelé áramlását. Azonban, ha a vénák fala nem egészséges, kitágul, megrenyhül, vagy rögösödés van kialakulóban, pang a vér a billenytűknél, akkor számos probléma léphet fel az egyszerű vizesedéstől kezdve a tüdőembóliáig.

A kompressziós termék nyomásának hatására a végtagban a felületi vénák összenyomódnak, így a vér a mélyvénák felé áramlik, és javul azok keringése. Így a vér a megfelelő irányban és a megfelelő sebességgel tud áramolni. A vénákban a túlnyomás helyreáll, a véna fala mechanikai tartást kap. A kompressziós harisnyák és zoknik általában a lábfej és a boka területén a legszorosabbak, és felfelé a comb irányába csökken a szorításuk.

Régen szinte kizárólag gumiból készültek ezek a gyógyharisnyák, ma azonban már nem helytálló a gumiharisnya kifejezés, hiszen elasztánfonal az alapjuk és egyéb anyagokat is tartalmaznak, attól függően, milyen célra vannak fejelsztve.

Milyen problémák esetén javasolt kompressziós harisnyát hordani?

A vénákban a vér áramlása nem mindig megfelelő, az említett billentyűk állapota miatt, vagy mert a vér besűrűsödik, esetleg mert valamilyen alapbetegség áll a háttérben. A vénák és artériák állapotát ezért tünetek esetén célszerű szakorvossal kivizsgáltatni, aki speciális doppler ultrahangot fog alkalmazni, melynek egyik változata -a color-doppler- kifejezetten a vér áramlásának vizsgálatára használatos.

Problémák, melyek esetén segítséget nyújthatnak a kompressziós termékek:

 • Nehézláb érzés, sajgó végtagok
 • Ödémás, vizesedő láb
 • Visszeres panaszok
 • Nyiroködéma
 • Lábszárfekély
 • Trombózis
 • Műtét utáni lábadozás
 • Sporttevékenységek
 • Várandósság
 • Hosszú utazások okozta lógó láb állapot

A trombózis tünetei

A felsoroltak közül a trombózis (és embólia) talán a legveszélyesebb állapot. A trombózis veszélye olyan alap problémáknál áll fent, mint a trombofília, vagy, akinek volt már mélyvénás trombózisa, esetleg a vérrög a  tüdejében volt korábban-  tüdőembólia. Ezek az állapotok sajnos hajlamosítanak újabb trombózis kialakulására, ezért a felgyógyult vagy gyógyulásban lévő pácienseknek javasolt a vérhígító gyógyszerek szedése mellett a kompressziós harisnya viselése.
A trombózisok gyakoriak műtéteket követően is, ilyenkor is az orvos 1-2 hétig véralvadásgátló kezelést ír elő (hasi injekció).
Trombózisra hajlamosíthatnak bizonyos daganatos megbetegedések is.
Bár a trombózis kialakulásának esélye a várandósság és a gyermekágyi időszak alatt is jelentősen megnő, de ekkor általában elég a kompressziós terápia, hacsak a szakorvos másképp nem rendelkezik pl.egy alapbetegség miatt.

A trombózis tünete lehet a lábdagadás, elszíneződés, fényes bőr, feszítő fájdalom vagy a láb melegsége, de sajnos előfordul “néma trombózis” is, ami talán emiatt a legveszélyesebb.
Amikor a vénás pangó vérből kialakuló vérrög egy tüdőszakaszt zár el, akkor beszélünk embóliáról. Ez is életveszélyes lehet, ezért nagyon oda kell figyelni a vénaproblémákra! Az embólia tünetei lehetnek némák, de előfordul légszomj, véres köpet, köhögés és mellkasi fájdalom.

Kompressziós termékek

A kompressziós termékek helyes viselete

Mi alapján válasszuk ki a kompressziós zoknit?

Az, hogy milyen erős kompressziójú gyógyharisnyát kell hordanunk, illetve, hogy milyen kivitelű, hosszúságú a legmegfelelőbb számunkra, nagyban függ a problémától és annak súlyosságától. Ezért, ha nem csak enyhe lábfáradtság vagy visszeresség a panaszunk, akkor mindenképp szakemberrel konzultáljunk, aki megmondja, vagy felírja, milyen harisnya javasolt a számunkra.
A harisnya hossza sem mellékes, hiszen nagyon fontos, hogy hol kell kifejtenie a leszorító erőt. Ezért csak addig húzzuk fel, amíg javasolt.

Kompressziós osztályok:

 • Gyenge kompresszió (12 – 22 Hg mm): Megelőzésre ajánlott, az első lábtünetek észlelésénél már érdemes elkezdeni a viselését. Akkor is javasolt, ha még nem jelentkeznek a tünetek, de tartós állást vagy ülést igénylő munkát végzünk. Várandósság esetén is megfelelő az I. kompresszió, hacsak a szakorvos nem javasol erősebbet.
 • Mérsékelt kompresszió (23 – 32 Hg mm): Kialakult visszérnél, erősebben jelentkező tünetek esetén javasolt. Mindenképp orvosi javallatra.
 • Erős kompresszió (34 – 46 Hg mm) – Trombózist követő visszér elégtelenség, nagymértékű fekélyesedés vagy ödéma esetén kell ilyet viselni, szigorúan orvosi javaslatra.
 • Nagyon erős kompresszió (≥49 Hg mm): Csak súlyos esetekben, pl. krónikus vénás elégtelenség, nyiroködéma esetén, kizárólag orvosi utasításra.

Hogyan kell felvenni és mikor érdemes viselni?

A kompressziós termékeket már a reggeli órákban érdemes felhúzni, de ha még sosem viseltünk ilyet, eleinte csak pár óráig szoktassuk hozzá a végtagjainkat! A viselés időtartama attól függ, milyen problémánk van, ezért az orvossal érdemes konzultálni róla. Vannak, akiknek állandósult kötőszöveti gyengesége van, ők akár egy életen át viselni kényszerülnek, míg mások pl.csak egy műtét utáni lábadozás ideje alatt.

A kompressziós termékek, mivel rugalmasak, és céljuk a szorítás, első ránézésre szűknek és aprónak tűnhetnek, illetve kicsit nehézkes lehet a legelső felvételük. De ne ijedjünk meg, később valamivel könnyebb lesz, és rutinosabbá is válunk.
A bőrünk legyen száraz (főleg ha reggel tusoltunk), mert a nedves bőrre rátapad és nehezen lesz görgethető a zokni vagy harisnya.
Célszerű széken ülve felhúzni a harisnyát. Dugjuk be a harisnya egyik szárába a kezünket egészen a sarok részéig, és a hüvelykujjat dugjuk bele a sarokba, majd fordítsuk ki a harisnyát! Hagyjunk kb. 2 cm-nyi részt, ami továbbra is befelé van fordítva! Ide fogjuk majd bedugni a lábujjainkat.
Egy kicsit húzogassuk oldalra ezt a visszafordított lábujjrészt, majd óvatosan helyezzük bele a lábujjainkat és toljuk őket a végéig úgy, hogy egy kis hely maradjon  az orránál, mert ha túlságosan feszül a lábujjaknál, akkor könnyebben kilyukadhat.
Figyeljünk arra is, hogy a lábujjrész összevarrása vízszintesen és egy vonalban legyen a lábujjainkkal, mert ha rosszul áll vagy elmozdul a kompressziós termék, akkor kényelmetlen lesz a viselése.

Egyéb kompressziós termékek

A kompressziós harisnya és kompressziós zokni mellett léteznek más kompressziós termékek, illetve kiegészítő felszerelések.

 • A kompressziós harisnya lehet például teljes harisnyanadrág is, de vannak kézfejre fejlesztett kompressziós kesztyűk is.
 • Ha valaki hosszú útra indul és sokat fog ülni, akkor is javasolt pl. a kompressziós utazó zokni használata. Ez különösen igaz, ha repülünk. A repülőgépek utasterében a légnyomás kb. 2000 méteres tengerszint feletti magasságban mért légnyomással egyenlő. A szervezetünk ehhez nincs hozzászokva, a láb feldagad, illetve a száraz levegő és az alacsonyabb oxigén tartalom miatt is másként reagál a test. A vér besűrűsödik, aminek hatására kialakulhat a trombózis.
 • A várandósság idejére elérhetőek kismama harisnyák.
 • A kompressziós sportszárak pedig kimondottan sportoláshoz nagyon hasznosak.
 • Visszeres panaszok esetén, nehéz láb érzés kezelésére kompressziós térdfixek javasoltak, melyeknek megerősített talprészük és sarokkiképzésük van.
 • Kompressziós nyomás elérhető rugalmas pólya vagy fásli segítségével is, ezek hatékonyak lehetnek például hirtelen lesérülésnél, ficamnál.
 • A kompressziós termékek felvételét segítik a harisnyafelhúzó segédzoknik és kesztyűk, de kéz- ill. karhosszabbító is rendelkezésre áll, ha valaki nehezen hajol előre a kompressziós termék felvételekor.

Összegzésül…

A kompressziós termékek viselése számos probléma esetén enyhülést vagy megoldást hozhat, komolyabb esetekben azonban mindenképp szakorvossal kell konzultálni, hogy mi a legmegfelelőbb harisnya vagy zokni a számunkra. Bizonyos állapotoknál nem elég a gyógyászati segédeszköz viselése, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Ha bármilyen információra van szüksége, kérdése merült fel, keresse a salus.hu munkatársait bizalommal!

Main Menu