Mi köze a kineziológiai tapasznak a kineziológiához?

Számtalan betegségünk, fizikai tünetünk lelki eredetű. Nem véletlen ez, ugyanis – főleg a távol-keleti tanok szerint – a test és a lélek egységet alkot és kölcsönösen hat egymásra. Erre épít a kineziológia is, amely egy sajátos stresszkezelési módszer, avagy alternatív gyógymód. Számos válfaja alakult ki, abban azonban mind megegyezik, hogy az úgynevezett izomtesztet veszi alapul, és használja a különféle problémák diagnosztizálására. Az izom ugyanis az egyes érzelmek hatására máshogyan feszül meg, ez alapján pedig megállapítható, miként oldható a felgyülemlett stressz.

A kineziológiát elsősorban párkapcsolati vagy családi problémák, illetve szorongás és depresszió esetén hívják segítségül az emberek. De, hogy mindenre jó, és hogyan is hat, kiderül írásunkból.

 

A kineziológia eredete

A kineziológia egy olyan módszer, amely holisztikus alapokon nyugszik és célja a test és a lélek egyensúlyának helyreállítása. A kineziológia úgy tartja, hogy bármilyen érzelem is ér bennünket, az nyomot hagy a testünkön sejtmemória szinten. Ennek eredményeként a későbbiek során is felidézhető az izomteszt segítségével, melynek lényege, hogy az egyes pozitív vagy negatív érzelmek hatására másként feszül meg az izom, így megállapítható, hogy az milyen mértékben vált ki bennünk stresszt. Ez alapján pedig már meghatározható az is, hogy ezt a feszültséget milyen módon oldhatjuk fel. Fontos, hogy a kineziológia nem diagnosztizál és nem is gyógyít, a szervezet öngyógyító mechanizmusait indítja be.

A kineziológia szó szerint a mozgás tudománya, és azt állítja, hogy a mozgás alapvetően határozza meg az egészségi és érzelmi állapotunkat, és a másokhoz való viszonyunkat is pontosan amiatt, mert az izmok képesek eltárolni az érzelmi hatásokat feszültség formájában. Éppen ezért a kineziológiai kezelés célja minden esetben a jelenkori mellett a múltbeli stressz feloldása is.

A kineziológiai módszer alapjai még az 1800-as évekre nyúlnak vissza, amikor is egy Palmer nevű csontkovács rájött arra, hogy bizonyos izmok vagy izomcsoportok kezelésével képes oldani a feszültséget. Később ezt kutatva, immár tudományos alapokra helyezve Frank Chapman írta le a neurolymphatikus reflexrendszert. Ebből kiindulva alkotta meg módszerét dr. George Goodheart kiropraktőr 1966-ban, aki azt állította, hogy nem minden esetben a görcsös vagy feszes izom okoz panaszt, hanem éppen annak gyenge párja, és a feszes izom ezt a gyengeséget kompenzálja. Ezért a gyenge izommal kezdett foglalkozni, és ahogyan az visszanyerte a tónusosságát, a görcsös izom állapota is javult.

Ezen tapasztalatokra alapozva dolgozta ki Goodheart az izomteszt módszert, és nevezte el Alkalmazott Kineziológiának, melynek ma már nagyjából 20 ágát különböztethetjük meg. Ezek közül a legjelentősebbek:

  • Alkalmazott kineziológia
  • Gyógyító érintés
  • Klinikai kineziológia
  • Professzionális kineziológiai praxis
  • Viselkedés kineziológia
  • Stresszoldás
  • Öngyógyító kineziológia

 

kineziológiai tapasz

 

Miben segíthet a kineziológia?

Ki lehet kineziológus?

1997 óta hazánkban is a természetgyógyászat rendszerébe tartozó elismert szakma a kineziológia, így szigorú szabályok határozzák meg, hogy ki foglalkozhat vele hivatásszerűen. Természetgyógyász kineziológus kizárólag az lehet, aki a 11/1997. V.28. NM. rendelet által előírt egészségügyi és természetgyógyászati vizsgán megfelelt, valamint rendelkezik az adott kineziológiai szakiránynak megfelelő végzettséggel is. Működését az ÁNTSZ felügyeli, és az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó szabályok érvényesek rá is. Mivel egészségügyi képesítéssel rendelkezik, alkalmas arra, hogy beteg embereket kezeljen, ezáltal segítsen nekik.

Fontos azonban megjegyezni, hogy sok olyan tanácsadó kineziológus is működik, akiknek nincs egészségügyi végzettségük, így szakmai felügyeletük sem biztosított. Ők semmilyen esetben nem végezhetnek gyógyító tevékenységet.

 

Milyen problémákkal fordulhatunk kineziológushoz?

A kineziológia rendkívül szerteágazó, ennek köszönhetően számtalan problémára kínál megoldást oly módon, hogy sosem diagnosztizál, és sosem gyógyít. A kineziológia kezelés minden esetben a szervezet öngyógyító mechanizmusát indítja be, ugyanis a kineziológia célja a test és a lélek egyensúlyának helyreállítása, amelynek eredményeként megszűnnek a tüneteket okozó gátak, görcsök és feszültségek.

Ily módon a kineziológia szelíd megoldást nyújthat depresszió, szorongás, önismereti, önértékelési problémák, érzelmi traumák, családi és párkapcsolati problémák, valamint tanulási nehézségek esetén is. Mivel a kineziológia egy igen komoly önismereti utazás és tanulási folyamat, a kezelés során számos olyan probléma is a felszínre kerülhet, amelyre esetleg nem is számít. A lelki feszültség feloldásának eredményeként pedig a fizikai tünetek is csökkennek, vagy teljesen megszűnnek. Így a kineziológia hatékony segítség lehet alvászavar, hangulatingadozás, emésztési problémák, impotencia, meddőség, menstruációs panaszok, stressz inkontinencia, magas vérnyomás, továbbá mozgásszervi betegségek esetén is.

 

Hogyan történik a vizsgálat és a kezelés?

A kineziológiai kezelés speciális olyan szempontból, hogy a célokat minden esetben az alany határozza meg, a kineziológus szabad választást hagy. Izmaink  sejtszinten raktározzák az érzelmi stresszt, így a kezelés célja a jelenbeli stressz mellett a múltbeli stressz feloldása is. Erre egy speciális módszert alkalmaznak.

A stressz blokkokat képez a szervezetben. Ezek a blokkok meghatározhatók, így a sejtszinten tárolt információk előhívhatók. Ezeket az információkat az izomteszt – más néven biofeedback – segítségével hívják elő. A kezelés során különböző kérdéseket tesznek fel, miközben enyhe nyomást gyakorlnak a páciens kezére, figyelve az izmok tónusosságát. Az adott izom közvetíti az agy által, valamint a sejtszinten tárolt információkat és érzelmi stresszt, ennek megfelelően erősen tartó vagy elgyengülő izomtónussal válaszol. Ez alapján meghatározható, hogy mi okozza a problémát, és természetesen az is, hogy az adott probléma miként oldható és korrigálható.

Ugyan a kezelés eredményessége közös munka, annak sikeressége és hatékonysága elsősorban az érintetten múlik. Ha a személy kész a változásra, és arra az önismereti munkára, amely szükséges a javuláshoz, a siker szinte garantált. Az, hogy kinek hány alkalom után jön ez el, teljesen egyénfüggő. Van olyan, aki már egy kezelés után gyógyultan távozik, de általában nem ez a jellemző. Az esetek többségében néhány kezelésre szükség van.

 

A kineziológia ágai

A kineziológiának kb. 20 irányzata ismert, melyek közül a legismertebbek a One brain módszer, a NEP, a LEAP és a Stressz release.

One brain módszer

A One brain módszer a kineziológia hazánkban legismertebb irányzata. A módszer a problémák érzelmi hátterét kutatja, és a múltban történt események, traumák feloldásával igyekszik a jelenkori problémákat megoldani és orvosolni. Az izomteszt segítségével felkutatja a kineziológus azokat az életszakaszokat, amelyben a mostani feszültséget okozó, érzelmi stresszt kiváltó események zajlottak. Különböző korrekciókkal ezeket oldja, hogy az öngyógyító mechanizmus beinduljon. A One brain módszer szerint ugyanis csak úgy érhető el gyógyulás, ha a korábbi eseményeket is kiküszöböljük.

NEP

A NEP-kineziológia a neuroemocionális pályák rövidítése, amely az öt alapérzelem feldolgozását teszi lehetővé. Ez az öt alapérzelem a harag, a félelem, a pánik, a motiváció hiánya és a gondoskodás hiánya. A kezelés során ezeket az érzelmeket, főleg az általuk okozott stresszt oldják annak érdekében, hogy elősegítsék a kiegyensúlyozott energiaáramlást, ami az öngyógyítás alapfeltétele. Fontos, hogy ezeket az érzelmeket megéljük, és kezeljük, hiszen csak ebben az esetben érhető el javulás. Kiválóan alkalmas félelem, szorongás, depresszió, elhúzódó gyász, pánik és függőségek kezelésére is.

LEAP

A LEAP program (Learning Enhancement Advanced Program = Tanulást Segítő Haladó Program) esetén különböző akkupunktúrás pontok megérintésével stimulálják az egyes agyi területeket, ezzel oldva annak blokkját. Lehet, hogy Ön előtt sem ismeretlen az az érzés, hogy bizonyos érzelmek olyan hatással vannak Önre, hogy gondolkodni sem tud. A LEAP-kienziológia pontosan ezeket az érzelmeket oldja és semlegesíti annak érdekében, hogy ne tudják Önt akadályozni. A módszer alkalmat tanulási nehézségek, vizsgadrukk, memóriazavar és beszédzavar, valamint koncentrációs nehézségek kezelésére is.

Stressz release

A stressz release módszer során alapvetően stresszoldó technikákat alkalmaznak. Az izomteszt segítségével feltárják, hogy mi okozza a problémát, és oldják a felesleges stresszt. A stressz ugyanis veszélyhelyzet idején kifejezetten jó, azonban, ha a szervezet valamiért úgy érzékeli, hogy folyton stresszhelyzetben van, káros és bénítólag hat. Ezért szükséges a feszültség feloldása. A módszerrel sikeresen kezelhetők a fóbiák, függőségek, de a kiégettség is.

 

A kineziológiai tapaszok jelentősége

A kineziológiai tapaszok lényege – a kineziológiához hasonlóan – a szervezet öngyógyításának beindítása. Ezek a tapaszok ugyanis azáltal, hogy folyamatosan stimulálják a bőrünkben található receptorokat, valamint megfelelő helyen és pozícióban tartják az izmokat, ízületeket, erősítik azokat, ezáltal kiválóan alkalmasak sportsérülések, mozgásszervi panaszok, végtag fájdalom enyhítésére, valamint megelőzésére.

A tapaszokat Dr. Kenzo Kase találta fel, aki maga is igen beteges kisgyermek volt, így egyértelmű volt számára, hogy a gyógyítást választja hivatásául. Nagymamája hatására azonban a nyugati orvoslás helyett inkább természetgyógyászattal kezdett foglalkozni. Elsősorban mozgásszervi panaszok esetén fordultak hozzá páciensei, akiket masszázzsal, manuálterápiával kezelt. Ezek a kezelések azonban nem bizonyultak tartósnak, ezért szeretett volna egy olyan módszert és eszközt, amelynek köszönhetően betegei az otthonukban is gyógyulhatnak.

Így született meg a kineziológia tapasz, mely először sportolók körében vált népszerűvé, majd széles körben is elterjed. A tapasz az emberi bőrhöz hasonló rugalmas pamutszövetből készül, így egyáltalán nem akadályoz a mozgásban. A rajta található ragasztó hipoallergén, aminek köszönhetően nem okoz bőrirritációt sem. A tapasz semmilyen kémiai anyagot vagy vegyszert nem tartalmaz, hatását annak köszönheti, hogy megfelelő helyen tartja az izmokat.

A kineziológiai tapasz javítja a vérkeringést, tehermentesíti a sérült szövetet, stabilizálja az izmokat, ezáltal pedig kiválóan alkalmas fájdalomcsillapításra, duzzanatok és ödémák csökkentésére, gyulladások kialakulásának megelőzésére. A tapasz különböző színekben kapható, amelyek semmiben nem különböznek egymástól, viszont színterápiaként alkalmazhatók. Így például a fekete erősít, a kék nyugalmat áraszt, míg a narancs és a vörös élénkít.

Fontos hangsúlyozni, hogy a tapaszok kizárólag abban az esetben fejtik ki jótékony hatásukat, ha azok megfelelően és pontosan kerültek felhelyezésre. Éppen ezért javasoljuk, hogy csak olyan szakemberrel rakasson fel kineziológiai tapaszt, aki jártas az ilyen kezelésben, ellenkező esetben ugyanis több kárt okoz, mint hasznot!

 

Összegzésül…

A nyugati orvoslás mellett számtalan olyan kiegészítő gyógymóddal is találkozhatunk, amely kiegészítve azt kifejezetten hatékonynak bizonyul. Többek között ilyen a kineziológia is, amely a test és a lélek egyensúlyának megteremtésével igyekszik elősegíteni az öngyógyítás folyamatát azáltal, hogy oldja a bennünk felgyülemlett stresszt.

Main Menu