Mit tehetünk, ha szeretnénk megelőzni vagy kezelni az inkontinenciát?

Mit tehetünk, ha szeretnénk megelőzni vagy kezelni az inkontinenciát?

Az inkontinencia egy olyan tünet, állapot, amelynek során az érintett akaratától függetlenül vizeletet ürít, vagyis visszatartási problémája van. Sajnos a kellemetlen tünetek már akár fiatalabb korban is jelentkezhetek, például egy felfázás hatására, de jellemzően a kor előrehaladtával gyakoribbak. A férfiak is lehetnek elszenvedői, melynek hátterében általában prosztata problémák állnak, de gyakoribb nők esetében.

Az inkontinenciás epizódot átélt emberek nemcsak fizikálisan érezhetik magukat kellemetlenül, hanem lelkileg is. A többszöri vizelettartási zavar akár depressziót, szorongást is kiválthat, az érintett nem szívesen megy társaságba vagy lép ki az utcára.

Az inkontinencia szerencsére kezelhető, ezért nem szabad megijedni, segítséget kell kérni. Cikkünkben ezekről a lehetőségekről is szó lesz, illetve feltárjuk a vizelet inkontinencia okait, és a megelőzés módjait is.

 

Mi áll az inkontinenciák hátterében?

Az inkontinencia tehát a vizelet visszatartás zavara vagy teljes képtelensége, melynek mértéke lehet egészen enyhe, középsúlyos vagy súlyos is, attól függően, mi okozza. Ennek megfelelően a kezelés módjai is eltérnek.

Kiválasztó rendszerűnk szűrői, a vesék kiválasztják a felesleges anyagokat a vérből, megszűrik a méreganyagokat, ionokat, szerves vegyületeket, pl. gyógyszer maradványokat, és ezeket folyadékkal dúsítják. A vese szűrlete a húgyvezetéken át a húgyhólyagba kerül, mely egy izmos falú szerv és tárolja a vizeletet. Ha a hólyag eléri az optimális telítettséget, az érzékelő receptorok üzennek az idegrendszernek, ami “megnyitja a csapot” , vagyis a húgyhólyag és húgycső közötti záróizom elernyed és a vizelet távozik. Ez jó esetben akaratunkkal felülírt folyamat, de inkontinenciánál számos okból kifolyólag a vizelet akaratunk ellenére ürül, szivárog. Az inkontinencia lehet átmeneti és tartós is.

Az inkontinencia eredete

Az inkontinencia lehet szervi vagy funkcionális, és akár lelki hátterű is.

Funkcionális inkontinenciánál valamilyen külső tényező, vagy funkcióbeli probléma akadályozza meg, hogy a beteg eljusson a toalettre vagy bent tartsa a vizeletét. Gondoljunk például a mozgáskorlátozottságra, de ide tartozik, amikor valaki erősen alkohol, drogok vagy erős gyógyszerek befolyása alatt van. A mentális egészséget befolyásoló problémák hatására is lehet inkontinenciás valaki, ilyen az Alzheimer-kór, vagy a korábban elszenvedett agyvérzés. Szervi inkontinenciánál a kiválasztó- illetve ivarszervek betegsége, elváltozása, gyulladt állapota, diszfunkciója okozza a vizelettartási zavart.

A lelki háttér egy összetettebb kérdés. Mint mindenre, erre a problémára is hatással lehet, ha valaki nincs rendben lelkileg. Vegyük példának a bepisilő gyerekeket. Annak hátterében is valamilyen félelem, szorongás áll. Felnőtteknél is előfordulhat, hogy ilyen okra vezethető vissza az inkontinens epizód.

Inkontinencia

A szervi inkontinencia fajtái és okai

A vizelettartási zavar I.stádiumában enyhék a tünetek, vizelet cseppek jelennek meg az alsóneműben, de mennyisége elenyésző. A II.stádium esetén hasűri nyomás hatására (nevetés, sport, emelés) hirtelen néhány ml vizelet távozik. III. stádiumról akkor van szó, ha a vizelet szökése már akár nyugalmi állapotban is megtörténik.

A szervi okok:

  • Renyhe, meggyengült záróizom.
  • Gyulladásos megbetegedés, felfázás, húgyuti fertőzés, székrekedés.
  • Gyógyszerek izom gyengítő vagy vizelet fokozó hatása: pl. vízhajtó, szívgyógyszerek, antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, izomlazítók.
  • Neurológiai betegségek: Alzheimer, Parkinson-kór, szklerózis multiplex.
  • Daganatos elváltozások
  • Prosztata betegségek.
  • Neurogén jelenség: reflex inkontinencia alakul ki, amikor az érintett inger nélkül és akaratlanul ürít.

 

Az inkontinencia leggyakoribb fajtái

Stresszinkontinencia

Köhögés, nevetés, fizikai aktivitás, sport, nehezebb tárgy emelése miatt hirtelen megnő a hasűri nyomás és emiatt a vizelet kifolyik. Ezt a típust okozhatja a túlsúly is, de kialakulhat prosztata műtét után is, ha a záróizmok elvesztik normál működésüket.

Késztetéses inkontinencia

Ez tulajdonképp egy túlmüködés, aminek hatására nagyon erős lesz a vizelési késztetés. A húgyhólyag izmai túlműködésbe lépnek, erősen összehúzódnak és a húgycső záróizma nem tud gátat szabni a vizelésnek. Okozhatja bakteriális fertőzés, gyulladásos folyamatok, hólyagkő, vesekő. Egyes esetekben a mentális betegségeket is kísérheti.

Túlfolyásos inkontinencia

A húgyhólyag vizeléskor nem ürül ki megfelelően, hiába van az érintettnek ingere rá, vizelet marad benne. A bent maradt folyadék akaratlanul, pettyező folyásban távozik. Okozhatja szervi elváltozás, húgycső szűkület és elzáródás is. Sajnos a pangó vizeletben felszaporodhatnak a baktériumok, melyek a vérárammal eljuthatnak bármerre, komolyabb betegségeket kiváltva.

 

Hogyan derül ki, hogy mi okozza az inkontinenciát?

Ha valaki a fenti tünetekkel szembesül, eleinte valószínűleg megpróbálja elhessegetni a gondolatokat, hogy komolyabb baj lenne. Esetleg kipróbál gyógyászati segédeszközöket, betéteket, pelenkákat. Enyhébb esetekben ez akár segítség is lehet. A tüneteket mindenképp kezelni fogja, de az okot nem szünteti meg.

Ahhoz, hogy kiderítsük, pontosan mi áll a háttérben, fel kell keresni a szakorvost, urológust, nőgyógyászt. Az orvos részletesen kikérdezi a beteget, mielőtt felállítja az anamnézist. Fontos elemezni az életmódot, az inkontinencia tüneteit és azok jellemzőit, szó esik a korábbi műtétekről, betegségekről, gyógyszerezésről, lelki panaszokról, a felmenők problémáiról. A részletes kikérdezés jó támpontot ad, innentől a szakember célzott vizsgálatokat tud elrendelni: vizelet és vér labor, hüvelyvizsgálat, prosztata vizsgálat, ultrahangos vagy tükrözéses eljárások. Ezekből derülhet fény az alapbetegségre vagy szervi elváltozásra, ami az inkontinenciát, mint tünetet okozza.

 

Az inkontinencia kezelési és megelőzési módjai

Ha enyhe tünetekkel küzdünk, vagy úgy véljük, az inkontinencia átmeneti probléma, mert például felfázás, gyulladás okozza, akkor segíthet a húgyutakat erősítő, fertőtlenítő gyógyászati készítmény, tea, drazsé. Kezdődő inkontinencián segíthet és enyhíthet az életmódváltás, az intimtorna. Komolyabb vizelettartási gondoknál gyógyszeres kezelés, műtéti eljárások és gyógyászati segédeszközök állnak rendelkezésre.

Gyógyászati segédeszközök megválasztásakor figyelembe kell venni a páciens nemét, a szivárgás mértékét, gyakoriságát. Érdemes jó és gyors felszívó képességű terméket választani, mely meghagyja a mozgás szabadságát is. A kiválasztásban segítenek pl. a salus.hu szakemberei is. Elérhetőek pelenkák, nadrágpelenkák, betétek, és olyan rögzítőnadrágok is, melyek segítségével tényleg észrevétlen marad a probléma.

A Kegel-gyakorlatok vagy intim torna (medencefenéki izomtréning) mind megelőzésre, mind kezelésre hasznos. Ennek során az ivarszerveket kell tornára fogni, a záróizmokat 5 másodpercre megfeszíteni, majd ugyanennyi ideig pihentetni. Ezt ismételgetni kb.10-szer. Az alap Kegel-gyakorlatsor négy részből áll:, a záróizmok lassú, megtartott (állóképesség fejlesztés) összehúzása, majd nagy erejű (erőfejlesztő) és gyors (gyorsaságfejlesztő) összeszorítás, végül a medencefenéki izomzat megemelése. A napi tornát pár hónapig mindenképp végezni kell, hogy megtapasztaljuk jótékony hatását.

Az életmódbeli változtatások is megelőzhetik, vagy javíthatják a problémákat. Kerülni kell az elhízást, a túlsúly több szempontból is aggasztó, ráadásul növeli a hasűri nyomást. Az egészséges étkezés viszont kihat az egész testre, minden szervrendszerre. Az étkezésnél arra is figyeljünk, hogy ne alakuljon ki székrekedés, mert az erőlködés hatására is kialakulhat inkontinencia.

Kerüljük a cigarettát és a túlzott alkoholfogyasztást, mert ezek szűkítik az ereket, roncsolják a szöveteket, keringési és vérellátási zavart okoznak, ami erősen érintheti a húgy-ivar szerveket.

Jó tanács, hogy fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot, a vizeletet pedig nem tanácsos tartogatni!
Természetesen ügyeljünk a felfázásra, az ivarszervek tisztán és melegen tartására, ha pedig gyulladásos betegség lép fel, kérjük a háziorvos segítségét!

Összegzésül…

Bár az inkontinencia mind fizikailag, mind mentálisan nehézségeket és kellemetlenségeket ró az elszenvedőjére, nem szabad magunkba temetkezni és elzárkózni. A tünetek jó eséllyel mérsékelhetőek, gyógyíthatóak, az átmeneti időszakban nagy segítséget nyújtanak a gyógyászati segédeszközök.

 Ne szégyelljük magunkat, ez is olyan egészségügyi probléma, mint bármelyik másik, ezért kérjünk segítséget, vizsgáltassuk ki magunkat! Akkor se ijedjünk meg, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy műtétre van szükség. Ez manapság már rutin beavatkozás, alig egy napot vesz el a páciens életéből.

Ha bármilyen információra van szüksége, kérdése merült fel, keresse a salus.hu munkatársait bizalommal!

 

Main Menu