Az orvosi gipszek múltja, jelene és jövője

A gipsz egy olyan anyag, mely a természetben sok helyen megtalálható, és régóta az emberiség szolgálatában áll. Ez az eredetileg porszerű anyag vízzel elegyedve megkeményedik, rendkívüli szilárdságú lesz. Előnyös tulajdonságait felhasználják az építőiparban, a képzőművészetben, mezőgazdaságban, vegyiparban és az egészségügyben is. Az orvosi gipszek mára azonban nagy utat jártak be, és az eredeti kalcium-szulfát anyag helyett már léteznek egészen más megoldások is.

 

A salus.hu cikkében megismerkedünk ezzel a különleges anyaggal, körbe járjuk az orvosi gipsz felhasználási lehetőségeit, majd rátérünk a legmodernebb gipszekre is, melyek üveggyapot alapúak, sőt, betekintést adunk a gipszek jövőjébe is.

 

A gipsz története

A gipsz egy puha ásványi anyag, melyet az emberiség ősidők óta ismer. Kémiai összetétele alapján egy vizes kalcium-szulfátról van szó, vagyis tartalmaz kalciumot, ként, oxigént és vizet. A gipszet bányásszák, világszerte számos lelőhelye van, leginkább kiszáradt tengerek medrében jött létre, és az üledékes kőzetből évente több mint 100 millió tonnát hoznak a felszínre. A gipsz előfordul a sivatagban is, ahol a sivatagi rózsának nevezett homokszínű formában kristályosodik ki, de gipsz keletkezhet mészkő és kénsav érintkezésével is.

A gipsznek több fajtája is van, a művészetekben használt gipsz például az alabástrom, melyekből szobrok készülhetnek, de említhető a szelenit is.

 

A gipsz hevítve elveszti víztartalmát, ám ezt később képes újra felvenni. Az orvosi gipszet meleg vízzel elegyítve hozzák létre, először kenhető anyag lesz, melyet gézzel együtt helyeznek fel a sérült végtagokra. A kihülő gipsz gyorsan megköt és kemény lesz, ám továbbra is karcolható, puha ásvány, mely könnyen el is távolítható.

Sérülések, amikor a gipsz lehet a megoldás

Az orvosi gipszeket mindenki ismeri, vagy mert volt már sérülése, vagy mert hallott róluk, látta őket. A gipszelést alkalmazzák csonttörések, húzódások, komolyabb ficamok vagy szalagszakadások esetén is, de sérüléstől függően van, hogy először sínbe teszik a végtagot, majd, ha már nem dagad a terület, akkor kerül rá végleges gipsz.

A klasszikus fehér gipsz egy kemény és ellenálló anyag, mely jól rögzít, ám nehéz és a bőr is sokszor irritációnak van kitéve alatta. Manapság elterjedtek az ún.könnyű gipszek, melyek színesek, és súlyuk elenyésző. Ezek nagyon praktikusak, ám a TB nem támogatja a felhelyezésüket, ezért a páciensnek magának kell megfizetnie.

 

A törések sokfélék lehetnek, sérülhetnek a lapos vagy csöves csontok, a törés lehet zárt, és nyílt is, amennyiben a sérült csontvég áthatol a bőrön vagy valamilyen felszíni sérülést hoz létre. Töréskor a csontok eltávolodhatnak egymástól, de maradhatnak is a helyükön. Közös jellemző, hogy valamilyen külső hatásra következik be a vázrendszer valamely részének repedése, törése. Ha egy sérülsénél törés gyanúja áll fenn, akkor a törött végtagot a talált helyzetben szükséges rögzíteni rögzíteni, bármilyen merev anyag segítségével, illetve pólyával, sállal, fáslival. Meg kell ugyanis akadályozni, hogy a törött csontvégek elmozduljanak. A törött kart fel kell kötni, a lábat felpolcolni, és ezután segítséget hívni vagy bevinni az érintettet a baleseti sebészetre.

 

A sérülés mértékétől és állapotától függően a traumatológián elrendelhetik a klasszikus gipsz felhelyezését, de ödémásodó, gyülemlő sebek esetén előfordulhat, hogy először sínnel rögzítik a végtagot, így abban még fájdalommentesen tud változni az állapota, de már nyugalomban lesz. Másnap ellenőrzik a sínbe tett végtagot, és felkerülhet rá egy végleges gipsz.

Gipszrögzítéssel kezelhetőek a helyükön maradt, elmozdulás nélküli törések vagy a helyre tehető és gipsszel stabilizálható törések. A gipszeket általában 5-6 hétig viselni kell, lábszár esetén ez 8-10 hét is lehet. A többi törésfajtát, amikor a combcsont érintett, vagy a csontvégek elmozdultak, vagy nyílt törés áll fenn, először műteni kell, olykor szegecselni, és csak ezután gipszelhetőek.

 

Ha a páciens kéri és elérhető, akkor a könnyű.gipsznek nevezett fajtát is felrakják, önköltségi áron. Gyakran az ellátottság hiánya miatt a “műanyag-gipszet” gyógyászati segédeszköz boltban kell megvennie a hozzátartozónak.

 

egészségügyi gipsz

Gipsz fajták

  • A hagyományos ásványi gipsz a már említett fehér anyag, melyet meleg vízzel elegyítenek, majd gézzel kombinálva helyeznek fel. Előnye, hogy jól rögzít, ellenálló, kemény. Azonban nem elpusztíthatatlan, sok folyadék hatására mállásnak indulhat, de le is törhet belőle. A sérült gipszet cserélni kell, mert akkor nem tölti be rendeltetését. A klasszikus gipsz alatt sajnos nem ritka a viszketés, illetve bőrirritáció is kialakulhat. Ha nagyon fáj, haladéktalanul meg kell mutatni a szakorvosnak, aki ilyenkor is cserélheti a gipszet.

 

  • A könnyített gipsz, amelyet tévesen műanyag gipsznek is hívnak, általában a helyreállítás után alkalmazandó. Nagy előnye, hogy rendkívül könnyű, néhány gramm. Anyagát tekintve valójában hőre vagy vízre lágyuló műgyantára impregnált üveggyapot, mely szellőzik, sőt vízálló is lehet. Gyorsan szilárdul, erős tartást biztosít, és akár nyílt sérüléseknél is használható. A könnyített gipsz átröntgenezhető, tehát könnyen ellenőrizhető a gyógyulási folyamat, anélkül, hogy le kéne venni és újra feltenni a költséges segédeszközt.

Ha az alábélelő anyaga is vízhatlan, akkor ezekkel a gipszekkel akár úszni is lehet! Nagyon fontos előny, hogy alatta az izmok képesek a mozgásra, így kevésbé fognak leépülni, sorvadni, a rehabilitáció könnyebb és gyorsabb. Izgő-mozgó gyerekeknek kifejezetten hasznos, de a felnőttek is imádják ezeket a gipszeket.

 

  • A gipszek jövője a 3D technológia, amit már a gyakorlatban is kipróbáltak, de egyelőre még nem elérhető a gyógyászatban. A 3D-s gipszek nem gipszből vannak, szerkezetük hasonlóan könnyű és stabil, mint könnyített gipszeké, de egyelőre még nem alkalmazhatóak biztonsággal. A technológiát fejlesztik, a végeredmény pedig mindig egy személyre szabott, hálós szerkezetű anyag, melyben a végtag pihenni tud. A 3D technológiánál beszkennelik az alany végtagját, és a minta alapján nyomtatják ki a rögzítőt. Ráadásul az elkészült “gipsz” előállítási költsége nem is sok, ellenben egy 3D gép még elég borsos beruházás. A 3D tervezést az orvostudomány széles palettán teszteli, a jövőben akár 3D-s szövetek és szervek is beültethetőek lesznek!

Gipszet kiegészítő segédeszközök

A gyógyászati segédeszköz kínálatban nemcsak hagyományos és könnyített gipsz hengereket találunk, hanem a gipsszel való mozgást megkönnyítő dolgokat is, ilyen például a járótalp, azaz kötés felett hordható cipő. De ide soroljuk a kezelő cipőt, a lábat tehermentesítő pántos cipőket is, és a járósarkakat.

 

A gipszekhez kapcsolódó termékek még a gipsz alábélelők, melyek szintén több változatban fellelhetőek (szintetikus vatta, csőkötés stb.).

A gipsz viselése: hasznos tanácsok

  • Ha hagyományos gipsz viselésekor viszketés jelentkezik, próbáljuk a sérült végtagot – amennyire a rögzítés engedi – megmozgatni a gipszen belül. Ha komolyabb vagy fájdalmasabb a panasz, akkor keressük fel a kezelőorvost.
  • Tilos éles, szúró végű hosszú tárgyakkal benyúlni a gipsz alá, mert ha felsértjük a bőrt, akkor el is fertőződhet.
  • Ha bőrbetegségek, gyulladásos vagy allergiás elváltozások alakultak ki, az szakellátást igényel.
  • A gipszrögzítés hetei alatt se legyünk teljesen inaktívak, mert leépül a mozgásszervünk! Fontos, hogy a szabadon maradt végtagrészeket, ízületeket, ujjainkat tornáztassuk. Az orvos utasítását betartva terheljük vagy tehermentesítsük a végtagot, láb esetén használjunk mankót vagy járókeretet!
  • Ne feledkezzünk meg a modern gyógyászati segédeszközökről, melyek védik a gipszünket, és segítik a mozgásunkat. Ilyenek a járótalpak, kezelőcipők, gipsz védők.
  • A gipsz levétele után figyeljünk oda, hogy végtagunkat megfelelően rehabilitáljuk! A minél gyorsabb és teljes gyógyuláshoz nélkülözhetetlen a gyógytorna, és a bőr rendbetétele. A gipsz alatt a bőr száraz, hámló lehet, az izmok elrenyhülnek, akár el is vékonyodhat pl. az adott láb, az izületek nehezebben mozognak és fáj a mozgatás. Ennek ellenére mozgatni kell, hogy ne következzen be mozgásbeszűkülés. Egy gyógytornász sokat segíthet.

A bőrt pedig minél előbb, zsíros, tápláló krémekkel kenjük be naponta többször! Előtte természetesen tisztítsuk meg a felületet a gipsz levétele után közvetlenül, langyos, szappanos vízzel.

 

 

Összegzésül…

A gipsz évezredek óta az ember szolgálatában áll, az orvosi gipszek pedig hagyományos állapotukban is töretlenül népszerűek már a 19.század óta. A gipszrögzítés szép fejlődési folyamatot járt be, így manapság már vannak alternatív megoldások, melyek elviselhetőbbé teszik a kényszerpihenő időszakát. A könnyített, üveggyapot alapú gipszeket súlyuk és színviláguk miatt egyaránt kedvelik a gyerekek és felnőttek is.

 

Ha bármilyen információra van szüksége, kérdése merült fel, keresse a salus.hu munkatársait bizalommal!

Main Menu