A felnőtt pelenka viselése nem csak inkontinencia esetén lehet szükséges

A felnőtt pelenka szó hallatán a legtöbben kényelmetlenül érzik magukat, pedig egy olyan gyógyászati segédeszközről van szó, amely sokak életét megkönnyíti, akár átmenetileg, akár tartósan. Ezeket a pelenkákat egyrészt az inkontinenciás epizódokkal küzdők viselhetik, másrészt idős, esetleg mozgásképtelen személyek de a  műtétek és balesetek utáni ágyban fekve töltött rehabilitációt is megkönnyítik. 

 Mivel többféle méretben és nedvszívó kapacitással elérhetőek, sőt, nemenkénti változatok is vannak, így laikusként nem biztos, hogy könnyű kiválasztani a megfelelőt. A salus.hu cikke abban segít, hogy eloszlassa a félelmeket és szorongást a felnőtt pelenkákkal kapcsolatban, segítsen a választás kritériumainak megismerésében és feltárja az egyéb, inkontenciával kapcsolatos lehetőségeket.

Mikor szükségszerű felnőtt pelenkát beszerezni?

Ahogy a bevezetőben már írtuk, nem csak inkontinencia esetén lehet szükség ezekre a termékekre, de nagyrészt mégis a vizelettartási zavarokkal kapcsolatos a viselésük. Az inkontinenciáról már részletesen írtunk korábbi cikkünkben, most górcső alá vesszük a gyógyászati segédeszközöket, melyek segíthetnek.

A felnőtt pelenkák egy csoportot képeznek a különböző nedvszívó betétekkel, melyeket tovább lehet csoportosítani kivitelezés szerint, illetve már eltérő termékek vannak férfiak és nők számára. Ezek mind azt hivatottak szolgálni, hogy minél jobban magukba szívják a nedvességet és bent is tartsák azt. A vizelettartási zavarokon kívül az alábbi esetekben lehet még hasznos a nedvszívó betétek és pelenkák használata:

  • Idősgondozás, tartósan fekvő személyek ápolása.
  • Idegrendszeri alapú éjszakai bevizelés felnőtteknél.
  • Fertőzés miatt fellépő vizelet vagy váladékképződés, mely átmeneti, amíg a gyógyszeres kezelés zajlik.
  • Mozgássérült életet élő személyek esetén.
  • Műtét vagy baleset következtében ágyhoz kötöttség a felépülés idejére.

A felnőtt pelenkák vásárlása, és egyáltalán az ok, ami miatt szükség van rájuk, sokakban szorongást, szégyenérzetet vált ki, pedig nem kellene. Cikkünkkel szeretnénk segíteni a könnyebb beszerzésben, hiszen online magabiztosabban vásárol az ember, de hangsúlyozzuk, hogy a termékek mellett az inkotinencia kivizsgálásával akár meg is szüntethetőek ezek az állapotok, és az érintett visszanyerheti az életörömét.

Nedvszívó betét vagy nadrágpelenka?

Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk gyógyászati segédeszközzel kordában tartani a vizeletszivárgást, esetleg átmenetileg betétre van szükségünk, akkor meg kell ismerkedni az ide tartozó termékekkel. A két nagy csoport a betétek és pelenkák csoportja, ám ezen belül további kategóriák vannak.

A nedvszívó betétek általában az enyhébb inkontinenciás panaszok esetén ajánlottak, amikor a szivárgás mértéke még kicsi, vagy rendszertelen. Léteznek extra vékony betétek hölgyeknek, melyek a nedvesség mellett a szagokat is magukban tartják és egész napos szárazságot adhatnak. A diszkrét kivitelű betétek az enyhe csepegtetés ellen hatékonyak.

A kis-közepes mértékű inkontinenciára a normál női inkontinencia betétek ajánlottak, melyek már nagyobbak, de továbbra is kényelmes, diszkrét viseletet biztosítanak és magukban tartják a nedvességet és szagokat.

Hölgyeknek egy fokkal komolyabb viselete a fehérnemű-pelenkanadrág, mely kis bugyiként viselhető, ugyanakkor minden fenti tulajdonsággal rendelkezik, ráadásul éjjel-nappal alkalmazható. Így nem kell attól tartani, hogy elmozdul a betét.

Kimondottan férfiak számára is készülnek betétek illetve inkontinencia pelenkanadrágok, melyek nagyobbak, más kialakításúak, mint hölgyek esetén, de hasonlóan teljes védelmet adnak az enyhe-közepes inkontinencia ellen. Felvenni éppoly egyszerű ezeket, mint a fehérneműt – mindkét nem esetén.

Erős szivárgás esetén, vagy ha idős, beteg személyről van szó, aki nemcsak a vizeletét nem tudja tartani, azoknál már az öves és tépőzáras pelenkák adnak csak biztonságos megoldást. Ezek is többféle méretben kaphatóak, és nagyban megkönnyítik pl.a gondozók munkáját. Ergonómikus kialakításúak, nem csúsznak le, egy esetleg demens beteg nem tudja olyan könnyedén levenni magáról. Modern megoldások ezek, melyek praktikusan használhatók, nagy nedvszívó képességgel bírnak és az érintett bőrével is kíméletesek.

Léteznek még az ún. rögzítő nadrágok, melyek a betétet viselők életét könnyítik meg. Nem engedik elmozdulni a betétet az alsóneműben, puhák, rugalmasak, moshatóak és többször fel lehet használni őket.

Hogyan válasszunk felnőtt pelenkát?

A fent ismertetett esetek határozzák meg elsősorban, hogy melyik termékcsoportra lehet szükségünk. Ezen kívül szem előtt kell tartani a méretet és a szivárgás várható mértékét.

Érdemes orvossal konzultálni és diagnózist kérni, ha nem enyhe csepegtetésről van szó csak. Egyrészt fontos kideríteni a mögöttes okokat, hogy milyen eredetű inkontinenciája van az érintettnek, másrészt a szakember meg tudja mondani a szivárgás mértékét is. Ezután már könnyebb a választás, de akár az orvos is javasolhat terméket a súlyosságtól függően.

Stressz inkontinenciánál például elég lehet a betét viselése, míg időskori zavaroknál a nadrágpelenka lesz a leghasznosabb.

Az orvosi konzultáció azért is lényeges, mert az októl függően hosszú távú megoldásra lesz szükség, ami lehet a pelenka viselés, de gyógyszeres terápia vagy műtét is.

Amire még figyelni kell:

  • A méret azért fontos, hogy a pelenka tökéletesen illeszkedjen és bent tartsa a nedvességet. Ha túl nagy, kifolyhat, ha túl kicsi, szoríthat és a bőrünk begyulladhat, bepállhat.
  • Az inkontinencia nem egyenlő az ágyhoz kötöttséggel. Bár sokan vannak, akik emiatt kénytelenek felnőtt pelenkát viselni, léteznek teljesen aktív életet élő érintettek, akik valamilyen szervi diszfunkció miatt kell, hogy viseljenek betétet, pelenkát. Nekik a fehérnemű-pelenkák a legjobbak.
  • Törekedjünk olyan termék választására, ami kimondottan szagsemlegesítő maggal is ellátott. Ebben ugyanis sokkal komfortosabban fogjuk érezni magunkat, és bátrabban kimozdulunk.
  • Az antibakteriális kivitelezés is szempont, hiszen a pelenkát nem mindig lehet azonnal cserélni, a bőrrel érintkezve pedig fertőzések alakulhatnak ki, amit az antibakteriális védőanyagok meggátolnak.
  • Az is fontos szempont, hogy nappal vagy éjszaka kell viselni a terméket. Az alvás miatti állapot megkívánhatja egy nadrágpelenka viselését, míg napközben a betét is elegendő.

Nadrágpelenka vagy pelenkanadrág? Nem mindegy!

Talán meglepő, de a két dolog nem ugyanaz. Ahogy a kisbabáknál is van eltérés a két dolog között, a felnőtt pelenkák esetén is, sőt a lényegi része ugyanaz.

A nadrágpelenkát rá kell tenni és hajtogatni az érintettre, majd ahogy a gyerekeknél,  tépőzárral, ragasztócsíkkal stabilizálni. Ezzel szemben a felhúzható  pelenkanadrág gumírozott derekú, csak bele kell bújni, mint egy alsóneműbe.

Eltérő lehet, kinek mi válik be, vagy mi a kényelmes. Ha most kezdünk ismerkedni ezeknek a viselésével, akkor az aktivitást kell elsősorban mérlegelni a szivárgás mértéke mellett. A pelenkanadrág sokkal előnyösebb választás, ha az ember mozgékony, hiszen ezekben még akár sportolni is lehet. A felnőtt pelenkanadrág ugyanúgy véd a szivárgástól, oldalirányban is, könnyen és gyorsan felhúzható, cserélhető, viselése diszkrét, és a toalett használatát sem nehezíti meg.

A nadrágpelenka fekvőbetegeknél, vagy éjszakai viselésnél lehet biztonságosabb, de ha valaki minimálisan jár el otthonról, idős, de önellátó, akkor is lehet, hogy jobban szereti ezt viselni.

Összegzésül…

Ne feledjük, az inkontinencia sokakat érint, nem egyedül vagyunk ezzel, és a szakorvosok ma már nagyon alapos ismerettel és széleskörű kezelési módokkal rendelkeznek. Ne szégyelljünk elmenni kivizsgáltatni magunkat, mert számos esetben visszanyerhetjük egészséges állapotunkat. A felnőtt pelenkák és betétek viselése pedig megkönnyíti az életet, akár átmenetileg akár tartósan is van rájuk szükség.

Ha bármilyen információra van szüksége, kérdése merült fel, keresse a salus.hu munkatársait bizalommal!

Main Menu